Palvushommikusöök Brüsselis

Kolmapäeval, 28.novembril toimus Brüsselis Euroopa Palvushommikusöök. Kümnendal Euroopa Palvushommikusöögil viibisid Eestist Europarlamendi liige Tunne Kelam koos abikaasa Mari-Anniga ning Eesti Kristlike Demokraatide esimees Aldo Vinkel ja aseesimees Peeter Võsu. Palvushommikusöök toimus Europarlamendis, millele lisaks kohtusid osavõtjad päev varem õhtusöögil Euroopa Komisjonis ja pärast hommikusööki paneeldiskussioonil ning lõunalauas, mis toimusid samuti Europarlamendis. Tunne Kelam esines õhtusöögil sõnavõtuga.

Tänavuse palvushommikusöögi peakõnelejaks oli Jan Peter Balkenende, Hollandi Peaminister. Hollandi Peaminister rääkis oma isiklikust otsusest järgida Kristust, nimetades oma tähtsamaiks ja miks mitte ka ainsaks vajalikuks tiitliks nimetust: kristlane. Kõige olulisemaks teguriks Euroopa Liidu ühtsuse osas nimetas Balkenende selle kogugonna ühiseid väärtusti.

Palvushommikusöögi moderaatoriks oli Hans-Gert Pöttering, Euroopa Parlamendi President.

Osalejaid oli ligi tuhat, kellest suurema osa moodustasid rahvuslike parlamentide ja Euroopa Parlamendi liikmed, valisuste liikmed, diplomaadid ja Euroopa institutsioonide vastutavad ametnikud. Lisaks neile olid mõned külalised Euroopast ja ka väljastpoolt. Sõnavõtjate hulgas olid veel Ari Vatanen, Terry Wynn ja mitmed teised tuntud kristlikud poliitikud.

Palvushommikusöögi idee jõudis Euroopa institutsioonidesse USA-st. Liikumine koondab ühiskondade juhtfiguurid ümber Kristuse isiku. Eestis on peetud Rahvuslikku Palvushommikusööki kuus aastat ning selle kõrval on hakatud sarnaseid kogunemisi korraldama ka piirkondades.

Peeter Võsu